Prednosti dojenja

Prednosti dojenja so številne, saj je dojenje popolnoma naraven način hranjenja otroka, ki prinaša številne kratkoročne in dolgoročne koristne učinke za zdravje tako mame kot otroka. Prednosti dojenja lahko strnemo v naslednje točke:

  • Materino mleko: vsebuje vse hranljive snovi, ki jih dojenček potrebuje za rast. Pomaga mu krepiti obrambni sistem v telesu v odločilnih prvih mesecih. Materinega mleka ne more nič resnično nadomestiti, saj mlečni nadomestki ne vsebujejo nobenih imunskih snovi. Dojeni otroci imajo manj težav z gastroenteritisom, vnetji v prsnem košu in ošpicami, prav tako materino mleko preprečuje alergije. Ker je materino mleko laže prebavljivo kot kravje, so dojeni otroci redkeje zaprti.
  • Izkušnja dojenja: je lahko zelo zadovoljujoča in sproščujoča, saj ustvarja bližino med materjo in otrokom. Neposredni telesni stik je izjemno doživetje, ki spodbuja medsebojno ljubezen, občutek bližine in varnosti. Vez med materjo in otrokom se med dojenjem izjemno okrepi in nastane tesen odnos, ki lahko pozitivno vpliva na čustven in socialne razvoj odraščajočega otroka.
  • Je zelo priročno: mati, ki doji, nima dela s pripravljanjem mlečne mešanice in steriliziranjem stekleničk, mleko ji je na voljo v vsakem trenutku, in to ravno prav toplo.
  • Pozitivno za materino telo: matere, ki dojijo, navadno veliko hitreje dobijo prejšnjo postavo kot tiste, ki otroka hranijo po steklenički, saj oksitocin, hormon, ki spodbuja nastajanje mleka, pospešuje tudi krčenje maternice, to pa pomaga, da se trebuh hitreje skrči na predporodno velikost. Pogosto se ponavlja, da dojenje zmanjšuje nevarnost raka dojk, a ta trditev ni znanstveno podprta.

Zaradi različnih okoliščin dojenje ni vedno mogoče oz. se nekateri celo raje odločijo za hranjenje po steklenički, ki ima nekatere prednosti pred dojenjem. Prav tako lahko kombinirate dojenje in hranjenje po steklenički. Več o hranjenju po steklenički si lahko preberete na strani Hranjenje po steklenički.

Stekleničke Dr. Brown’s so gotovo najboljša izbira za hranjenje po steklenički. Stekleničke Dr. Brown’s imajo številne koristi za zdravje ob enem pa samo stekleničke Dr. Brown’s ohranjajo nekatere prednosti dojenja, saj:

  • zagotavljo hranjenje najbolj podobno dojenju
  • dokazano pomagajo ohranjati hranila kot so vitamini C, A in E v materinem mleku in mlečnem nadomestku
  • pomagajo zmanjševati kolike, bruhanje, spahovanje(podiranje kupčkov) in vetrove

Več o otroški steklenički Dr. Brown’s si lahko preberete na strani Stekleničke.