Kako dojiti

Na tem mest vam bomo podali navodila kako dojiti pravilno. Dojenje je popolnoma naravnen način hranjenja otroka, ki ima številne pozitivne učinke tako za mater kot otroka, več o njih si lahko preberete na strani Prednosti dojenja.

Preden spregovorimo o sami tehniki kako dojiti moramo opozoriti na dve ključni stvari. Ko dojimo otroku vedno ponudimo obe dojki, da bo v obeh nastajalo enako mleka in da se bradavici ne bi vneli. Otroka držimo pri eni dojki, dokler je ne izprazni. Ker poleg mleka otrok med hranjnjem zaužije tudi nekaj zraka je zelo pomembno, da otrok preden mu ponudimo drugo dojko in prav tako po koncu hranjenja nujno podre kupček. Več o podiranju kupčka si lahko preberete na strani Podiranje kupčka. Ko kupček podre mu ponudimo še drugo dojko. Dojenček ne bo potreboval obeh dojk pri vsakem obroku, zato ga vsakič začnemo dojiti z drugo. Tako bo obe izpraznil najmanj pri vsakem drugem obroku. Ko se dojenje ustali in poteka brez težav in imate dovolj mleka za svojega dojenčka, mu v večini primerov pri hranjenju ni treba ponuditi obeh dojk, dojki pri vsakem hranjenju le alterniramo.

Dojenje zaradi različnih okoliščin ni vedno mogoče oz. se nekateri celo raje odločijo za hranjenje po steklenički, ki ima nekatere prednosti pred dojenjem. Več o hranjenju po steklenički si lahko preberete na strani Hranjenje po steklenički. Stekleničke Dr. Brown’s so gotovo najboljša izbira za hranjenje po steklenički saj:

  • zagotavlja hranjenje najbolj podobno dojenju
  • dokazano pomaga ohranjati hranila kot so vitamini C, A in E v materinem mleku in „mleka“
  • pomaga zmanjševati kolike, bruhanje, spahovanje (podiranje kupčkov) in vetrove

Navodila kako dojiti

V spodnjih navodilih vam bomo korak za korakom, v sliki in besedi, predstavili način kako dojiti pravilno v sedečem položaju, ki je najbolj običajen.

Kako dojiti - korak 1
1. Udobno se namestite tako, da je vaš hrbet poravnan in ustrezno podpr
Kako dojiti - korak 2
2. Morda boste za podpiranje otroka potrebovali blazino.
Kako dojiti - korak 3
3. Otroka položite na bok čez vaš trebuh, tako, da sta njegova glava in telo poravnana.
Kako dojiti - korak 4
4. Otroka držite tesno ob sebi, njegov spodnji del naj bo pod vašo roko.
Kako dojiti - korak 5
5. Če dojenčkova usta niso široko odprta, ga spodbudite, da jih odpre, tako, da ga z bradavico nežno požgečkate po zgornji ustnici.
Kako dojiti - korak 6
6. Dojenčka premaknite tako, da bo njegov nos naravnost nasproti bradavici.
Kako dojiti - korak 7
7. Podpirajte dojenčkov vrat in ramena. Ne podpirajte zadnjega dela njegove glave, vaš dojenček mora biti zmožen nagniti glavo nazaj. Ko so dojenčkova usta široko odprta ga približajte dojki, tako, da dovolite, da se dojke najprej dotakne z ustnico ali brado.
Kako dojiti - korak 8
8. Dojenčkova brada mora biti v stiku z dojko in otrokovo dihanje mora biti neoteženo.
9. Če je bil vaš dojenček pravilno pričvrščen na dojko, bo končal hranjenje s tem, da bo sam izpustil dojko. Če čutimo, da je dojka prazna, otrok pa ne izpusti dojke, nežno potisnemo od strani otroku v usta mezinec, da tako prekinemo sesanje. Dojke ne odmaknemo dokler je otrok ne izpusti, sicer nas bo lahko zelo bolelo.
10. Pri dojenju otroku vedno ponudimo obe dojki. Preden mu ponudimo še drugo dojko naj otrok nujno podre kupček. Kupček mora podreti tudi po koncu hranjenja.
Znaki, da je otrok z usti pravilno prijel bradavico:

  • otrokova brada se mora dotikati dojke
  • otrokova usta so široko odprta
  • otrokova lica so okrogla in polna (ne vsesana)
  • ne boste slišali nobenega zvoka „cmokljanja“
  • na začetku bo dojenčkovo sesanje lahko hitro nato pa počasnejše in daljše
  • občuti se kot močno vlečenje – to je lahko na začetku sesanja nekoliko neprijetno, a bi moralo biti po nekaj vsesanjih neboleče
  • če je bil vaš dojenček dobro in pravilno pričvrščen na dojko, bo končal hranjenje s tem, da bo sam izpustil dojko

Če imate kakšne skrbi ali vprašanja glede tega kako dojiti je na to temo na voljo veliko literaturi. Če imate pri pri dojenju težave se posvetujte z osebnim zdravnikom.