Podiranje kupčka

Podiranje kupčka je zelo pomemben del hranjenja vašega dojenčka, saj ne glede na to ali otroka dojimo ali pa hranimo po steklenički, otrok vedno skupaj z mlekom pogoltnil tudi nekaj zraka. Ta zrak se zbira v trebuhu v obliki mehurčkov in lahko povzroča neugodje, bolečine v trebuhu, ter občutek sitosti. Če ima občutek, da je sit, bo verjetno nehal piti, a bo zelo hitro spet lačen. Prav tako pa je podiranje kupčka po hranjenju lahko zelo zamudno. Zato na eni strani poskušamo dojenčka pripraviti do tega, da bo pogoltnjeni zrak iztisnil iz sebe s tem, da podre kupček, na drugi strani pa hočemo, da otrok med hranjenjem pogoltne čim manj zraka.

Otroci, ki jih dojimo med hranjenjem pogoltnejo manj zraka kot tisti, ki jih hranimo z običajnimi stekleničkami. Zato pri dojenju običajno zadošča, da otrok podre kupček, ko neha piti iz ene dojke, pri običajnih steklenički pa ga mora podreti večkrat – na vsakih 50 do 100 g.

Popolnoma prezračena steklenička Dr. Brown’s se razlikuje od vseh drugih stekleničk. Saj med hranjenjem ustvarja pozitivni pritisk brez vakuuma, kar zagotavlja hranjenje najbolj podobno dojenju. In ker je steklenička Dr. Brown’s popolno prezračena se iz stekleničke stalno odvaja zrak ne, da bi se zrak mešal z mlekom in v njem ustvarjal zračne mehurčke. S hranjenjem s stekleničko Dr. Brown’s otroci po nepotrebnem ne vsrkavajo zračnih mehurčkov. Z otroško stekleničko Dr. Brown’s bo podiranje kupčka manj zamudno in lažje.

Položaji za podiranje kupčka

Obstajajo 3 osnovni položaji za podiranje kupčka: prek rame, v sedečem položaju in prek kolena. Dobro je, da poskusite vse položaje za podiranje kupčka in ugotovite kateri najbolj ustreza vašemu dojenčku. Spodaj si lahko ogledate slike vseh treh položajev za podiranje kupčka skupaj z navodili za pravilno uporabo položajev za podiranje kupčka.

Podiranje kupčka prek rame
PREK RAME: Otroka dvignemo pokonci, tako da je njegova glava nad našo ramo in obrnjena stran od nas. Z eno roko ga podpremo pod ritko, z drugo pa nežno masiramo ali trepljamo po hrbtu.
Podiranje kupčka v sedečem položaju
V SEDEČEM POLOŽAJU:Otroka nežno dvignemo v sedeč položaj v svojem naročju. Z eno roko ga podpremo čez prsni koš, z drugo pa ga nežno masiramo ali trepljamo okoli lopatic.
Podiranje kupčka prek kolena
PREK KOLENA:Otroka položimo z obrazom navzdol, tako da s trebuhom leži na enem našem kolenu, s prsnim košem pa na drugem. Z glavo naj bo obrnjen stran od nas in usta mora imeti prosta. Nežno ga masiramo ali trepljamo po hrbtu z eno ali obema rokama.