Kako olajšati kolike

Kolike in z njimi povezan dojenčkov neutolažljiv jok, nereden spanec in težave s hranjenjem so za starše lahko zelo stresne ter psihološko in fizično izčrpavajoče. Problem je, ker še vedno ne vemo kaj kolike povzroča. Prav tako ni zdravila za kolike, ki bi kolike popolnoma odpravilo. Več o kolikah si lahko preberete na strani Kolike.

Kako olajšati kolike? Možnosti je več, saj obstajajo metode in zdravila, ki kolike olajšajo. Zaradi stranskih učinkov, ki jih zdravila imajo, zdravniki zdravila neradi predpisujejo. Zato zdravniki običajno priporočajo uporabo nekaterih metod, ki so se izkazale kot uspešne pri zmanjševanju kolike. Nedavna raziskava o razširjenosti, vzrokih in zdravljenju kolike, je pokazala, da kar 78% zdravstvenih strokovnjakov meni, da so kolike povezane s problemi povezanimi s hranjenjem in prebavo. 24% jih je mnenja, da je vzrok v dieti matere. Zato se priporoča izboljšanje tehnike dojenja in hranjenja, tj. menjava otroške stekleničke, pravilno podiranje kupčka, pravilno dojenje.

9 od 10 strokovnjakov priporoca Dr. Brown's za simptome kolike

Raziskava je pokazala, da kar 9 od 10 zdravstvenih strokovnjakov priporoča otroške stekleničke Dr. Brown’s za lajšanje simptomov kolike. Otroška steklenička Dr. Brown’s s svojim unikatnim popolnoma prezračenim sistemom za odstranjevanje negativnega pritiska in zračnih mehurčkov iz mleka pomaga zmanjševati kolike, vetrove, spahovanje in bruhanje ter olajšuje podiranje kupčka. Raziskava med mamami je pokazala, da je pri otrocih, ki so v zgodnji mesecih uporabljali otroške stekleničke Dr. Brown’s veliko manjša verjetnost razvoja kolike. Raziskava je pokazala, da po menjavi na stekleničko Dr. Brown’s, mame opazijo v 75% primerov izboljšanje simptomov kolike. Pozitivni rezultati pa so vidni že po nekaj hranjenjih. *Več o raziskavi in njenih ugotovitvah si lahko preberete na spletni strani www.thecolicreport.com.

Nošenje dojencka v položaju za kolike

Med drugimi metodami za lajšanje kolike se najpogosteje uporablja nošenje dojenčka v položaju za kolike, ki ustvarja pritisk na dojenčkov trebušček s čimer lajšamo vetrove, ki po mnenju mnogih povzročajo kolike. Pri položaju za kolike otroka položimo na podlaket s trebuščkom navzdol, podpirajoč dojenčkovo glavo z dlanjo (glej desno sliko). Z drugo roko otroka stabiliziramo in masiramo njegov hrbet. Alternativno lahko otroka položite na kolena pri čemer eno koleno podpira dojenčkov trebušček drugo pa dojenčkovo glavo.

Priporoča se tudi nežna masaža otrokovega trebuščka, ki sprošča mišice. Otrokov trebuh, predvsem spodnji del, masirajte z nežnimi krožnimi gibi. Kot učinkovite so se izkazale masaže po topli kopeli.

Za olajšanje kolik nekateri priporočajo nošenje otroka v štorklji. Ta način nošenja pri otroku ustvarja občutek bližine in pomirjenosti. Ena od prominentnih teorij o vzrokih kolike je namreč senzorična preobremenjenost dojenčka, tj. prevelika vzdraženost s strani okoljskih dražljajev.

Nekatere študije nakazujejo, da vključitev probiotikov (kot sta Lactobacillus acidophilus ali Lactobacillus reuter) v dojenčkovo prehrano pozitivno vpliva na kolike.

Vzroki za kolike so lahko tudi okoljski. Nekatere raziskave kažejo, da je vzrok za kolike lahko kajenje. Saj se je izkazalo, da so kolike bolj pogoste pri otrocih iz okolja, kjer je prisotno kajenje. Zato se priporoča opustitev kajenja.

Pri doječih materah zdravniki pri prehrani matere običajno priporočajo odstranitev vse hrane iz diete, ki vsebuje stimulanse, npr. kava, čaj, čokolada…

Več o tem kaj so kolike, njihovih simptomih, vzrokih in posledicah, si lahko preberete na strani Kaj so kolike – krči pri dojenčkih.

Preden se odločite za zdravila je dobro poskusiti z vsemi zgornjimi metodami. O tem kako olajšati kolike se posvetujete z zdravnikom.