Kaj so kolike – krči pri dojenčkih

Kaj so kolike – krči pri dojenčkih? Kolike so bolečine v trebuhu, ki jih povzročajo krči gladkega mišičja. Krči pri dojenčkih povzročajo dolgotrajno neutolažljivo jokanje otroka, ki se povezuje z neregularnimi vzorci hranjenja in spanja, kar je lahko precej stresno ter psihično in fizično zahtevno za starše. Kolike so pri dojenčkih precej pogoste. Običajno se pojavijo med 2 in 4 tednom otrokovega življenja in simptomi kolike svojo najhujšo obliko dobijo okrog 6 tedna. Običajno se nato simptomi kolike postopoma lajšajo in nato, okrog 3 meseca starosti krči pri dojenčkih nenadoma, nepojasnljivo izginejo.

Natančni vzroki za kolike niso znani. Obstaja več teorij o vzrokih zanje, a ni nobena dokončno znanstveno podprta. Pogosto se omenja teorija, ki pravi, da je vzrok za kolike povezan z napetimi odnosi v dojenčkovi družini. Ta teorija je doživela precej široko ovržbo. Zato je pomembno, da se starši zavedajo, da niso krivi za dojenčkovo jokanje, ki je povezano s kolikami. Prav tako ni nobenih dokazov, da bi imele kolike in z njo povezan otrokov jok, kakršnekoli dolgotrajne negativne posledice za otrokov razvoj.

Simptomi kolike, s katerimi se standardno diagnosticira kolike, se podajo skozi t.i. pravilo treh, ki pravi, da ima otrok kolike, če neutolažljivo joče vsaj 3 ure dnevno, vsaj 3 dneve v tednu, 3 zaporedne tedne. Ta definicij je precej ostra in preozka ter zaobsega le bolj akutne primere kolike. Jok se se sicer običajno pojavi v poznih popoldanski ali večernih urah.

Drugi simptomi, ki so povezani s krči pri dojenčkih so: neregularni vzorci hranjenja in spanja, prekinjanje hranjenja, dojenčki dvigajo kolena k sebi, stiskajo pesti, oči tiščijo zaprte ali široko odprte, mrščijo obraz, zadržujejo dih, imajo napet trebušček, poveča se njihova črevesna aktivnost in vetrovi. To so le tipični simptomi, ki pa se le redko pojavijo v takšni kombinaciji, simptomi se od otroka do otroka precej razlikujejo. Pomembno je opozoriti, da kolike niso edini vzrok neutolažljivega joka. Ob nastopu simptomov kolike se svetuje obisk zdravnika.

Teorije o vzrokih za kolike, ki imajo širšo podporo, se razdelijo v naslednje skupine:

  • senzorična preobremenjenost
  • podrazvit prebavni sistem in vetrovi
  • refluks
  • okoljski dejavniki, npr. v okoljih v katerih je kajene so kolike bolj pogoste
  • problemi s tehniko hranjenja (tako pri dojenju kot steklenički): otrok med hranjenjem zaužije preveč zraka, ki se nabira v črevesju in povzroča napihnjenost in krče.

Ni zdravila, ki bi kolike popolnoma pozdravilo. Obstajajo nekatere metode in zdravila s katerimi se krči pri dojenčkih olajšajo. Namesto uporabe zdravil, ki jih zdravniki neradi predpisujejo, ker imajo stranske učinke, zdravniki običajno priporočajo uporabo nekaterih metod, ki so se izkazale kot uspešne pri zmanjšanju kolike. Po mnenju številnih strokovnjakov so vzroki za kolike povezani s hranjenjem in prebavo, torej tako s tehniko hranjenja kot s samo hrano. Zato se priporoča izboljšanje tehnike dojenja in hranjenja oz. menjava otroške stekleničke.

9 od 10 strokovnjakov priporoča Dr. Browns za simptome kolike

Nedavno opravljena raziskava je pokazala, da kar 9 od 10 zdravstvenih strokovnjakov priporoča otroške stekleničke Dr. Brown’s za lajšanje simptomov kolike. Popolnoma prezračeni sistem otroške stekleničke Dr. Brown’s namreč odstranjuje negativni pritisk in odstranjuje zračne mehurčke iz mleka in s tem pomaga zmanjševati kolike in vetrove. Raziskava med mamami je med drugim pokazala, da imajo dojenčki, ki v zgodnji mesecih uporabljajo otroške stekleničke Dr. Brown’s veliko manjšo verjetnost razvoja kolike. Raziskava je prav tako pokazala, da so v 75% primerov mame po menjavi na stekleničko Dr. Brown’s opazile izboljšanje simptomov kolike. Več o raziskavi in njenih ugotovitvah si lahko preberete na spletni strani www.thecolicreport.com.

Več o različnih načinih za lajšanje kolike si lahko preberete na strani Kako olajšati kolike.